Každý kto chce schudnúť, mal by chudnúť v prvom rade zdravo. Či už chce schudnúť 3, 5, 20 alebo 50 a viac kíl mal by v prvom rade dbať na svoje zdravie. Viete aké je to správne chudnutie?
Obezita je veľmi závažné civilizačné ochorenie, ktoré je spojené s celou radou zdravotných komplikácií, vrátane cukrovky a predstavuje tak nielen zdravotný ale i celospoločenský problém.
Existujú dva druhy obezity:
1.) mužský typ obezity (typ jablko): postihuje mužov ale i ženy. Tukový vankúš je nahromadený v brušnej dutine. Táto obezita je vysoko riziková a spojená s výskytom kardiovaskulárnych ochorení ako infarkt, mozgová príhoda…Samozrejmosťou je aj postihnutie kĺbov ako predčasná artróza a psychické problémy spojené s obezitou.
Zaujímavosť: tento typ obezity je dôsledkom tzv. šetrného genotypu, ktorý sa vyvinul u časti populácie v priebehu času. Zvýhodňoval jedincov v prípade vojny a hladomoru, kedy nositelia tohto genotypu v prípade záťažových situácií vydržali dlhšie a boli odolnejší práve vďaka nadmernému tuku. V civilizovanej spoločnosti bez hladomoru a vojen sa tento genotyp obrátil proti jeho nositeľom a stal sa tak jednou z hlavných príčin tohto druhu obezity.
2.) ženský typ obezity (typ hruška): postihuje prevažne ženy a je spôsobený vyššou aktivitou enzýmov ukladajúcich tuk v oblasti zadku a stehien. Tejto obezite sa hovorí tiež aj obezita typu vestonickej venuše. Nie je spojená s kardiovaskulárnym rizikom a taktiež u nej nie je dokázané vyššie riziko cukrovky typu 2. Tento typ obezity je však spojený s predčasnou artrózou kĺbov a samozrejme aj s psychickými poruchami.
Kombináciou oboch foriem obezity vzniká tzv. intermediálny typ (jablko/hruška). Na vývoj obezity sa nezanedbateľne podnieľa aj:
- nedostatok pohybu (sedavé zamestnanie)
- nadmerný prísun kalórií (prejedanie sa), často v spojitosti so stresom (stresové prejedanie sa)

Ako sa obezita klasifikuje?
BMI index: Slúži k celkovému zhodnoteniu obezity. Váhu v kg podelíme výškou v metroch umocnenou na druhu.
BMI 26-30 predstavuje nadváhu
BMI 30-35 obezitu 1. stupňa
BMI 35-40 obezitu 2. stupňa
BMI nad 40 predstavuje morbídnu obezitu
Obvod v páse v cm: (Muži norma do 94 cm, ženy norma do 80 cm). Hodnoty mužov nad 102 cm a u žien nad 88 cm predstavujú vysoké riziko vzniku ochorení spojených s obezitou mužského typu.
Index pás: Tento index vypočítame tak, že obvod brucha v cm vydelíme výškou v cm. Norma je daná vekom. Vo veku 50 rokov a viac by mala norma byť 0,4- 0,6.
Aké je správne chudnutie?
0,5- 1,5 kg za týždeň
2-6 kg za mesiac
Figuactiv produkty:
Z našej značky si možeme vybrať z tyčiniek, polievok, nápojov a musli.
POLIEVKY: užívame 4 polievkové lyžičky a rozpustíme ich v 3 dcl vody. Jedna porcia polievky zodpovedá 220 kcal
NÁPOJE: 3 polievkové lyžice rozpustíme v 250 ml nízkotučného mlieka. Jedna porcia zodpovedá 230 kcal.
TYČINKY: Jedna tyčinka zodpovedá cca 230 kcal.
MUSLI: 3 polievkové lyžice zmiešame s 200g nízkotučného jogurtu. Jedna porcia obsahuje 289 kcal.
POMOCNÉ PRODUKTY:
PROTEINOVÝ NÁPOJ: dôležitá porcia bielkovín, odďaľuje pocit hladu. Užívame 1 odmerku do 100 ml vody alebo 125 ml nízkotučného mlieka.
VLÁKNINA FIBER BOOST: Navodzuje pocit sýtosti. 2 odmerky rozpustíme v 200 ml nízkotučného mlieka
PRO BALANCE: Minerály, ktoré môžeme pri redukcií váhy strácať. Užívame počas celej diéty.
FIGUACTIVE BYLINKOVÝ ČAJ: Pomáha pri odbúravaní tuku a pijeme počas celej redukčnej diéty.
Ak máte záujem o niektorý z produktov kliknite sem: https://zdravie-slovensko.sk/kategoria-produktu/chudnutie/
Ak si zakúpite akékoľvek dva produkty redukčnej diéty ako darček dostanete jedálniček na 30 dní úplne zadarmo!

Princíp Figuactive diéty pre správne chudnutie:
REDUKČNÁ DIÉTA
1.) redukčná fáza: dve hlavné jedlá denne nahradíme Figuactive produktami. Jedno jedlo denne, tzv. tretie jedlo (večeru) ponecháme a pripravíme si niečo podľa princípov vyváženej racionálnej výživy. Medzi hlavnými jedlami je nutné zachovať malé ,,svačinky“ (ovocie/zelenina). Po večeri, ak pociťujeme hlad užijeme 1 dávku proteinového nápoja. Fiber boost môžeme doplniť v doobedných hodinách.
Ak dosiahneme požadovaný úbytok na váhe prejdeme na udržovaciu fázu.
2.) udržiavacia fáza: jedno hlavné jedlo denne nahradíme Figuactive produktami. Dve jedlá denne, ponecháme a pripravíme si niečo podľa princípov vyváženej racionálnej výživy. Medzi hlavnými jedlami je nutné zachovať malé ,,svačinky“ (ovocie/zelenina). Po večeri, ak pociťujeme hlad užijeme 1 dávku proteinového nápoja. Fiber boost môžeme doplniť v doobedných hodinách. Udržiavacia fáza minimalizuje jojo efekt.
Racionálna redukčná výživa:
Desatoro, ktoré je nutné behom redukcie dodržovať. Týka sa to 2. a 3. jedla.
1.) Pitný režim: je dôležitý! Pijeme najmenej 4 dcl/ 10 kg, voda detoxikuje, vyplavuje toxíny z tela.
2.) Dostatok kvalitných bielkovín: mäso, vajce, nízkotučné mliečne výrobky, soja. Správna denná dávka bielkovín v redukčnej diéte je 0,8- 1,1g na kg ideálnej telesnej hmotnosti.
3.) Redukcia živočíšnych tukov a ich náhrada rastlinnými zdrojmi: užívajte v kuchyni pri úprave pokrmov rastlinné oleje.
4.) Dostatok kvalitnej zeleniny a ovocia: pomer 2:1. Zelenina a ovocie sú zdrojom vitamínov, minerálov, antioxidantov. Je nutné prijímať viac zeleniny ako ovocia, pretože má menšiu energetickú denzitu, má viac minerálov a viac odkysluje telo.
5.) Užívať potraviny s nízkym glykemickým indexom
6.) Obmedziť solenie: chlorid sodný zadržuje vodu v tele, zhoršuje chudnutie.
7.) Dostatok potravín s vysokým sýtiacim indexom: Najväčší sýtiaci index má vláknina, bielkoviny a voda.
8.) Princíp deliaceho taniera pre správne chudnutie: Na obed a na večeru dodržujte princíp deliaceho taniera. Tanier si pomyselne rozdeľte na 4 štvrtiny, ktoré sa snažte zaplniť rôznymi skupinami potravín.
1.štvrtina: zelenina
2.štvrtina: ovocie alebo zelenina (1/2 taniera zelenina)
3.štvrtina: sacharidy (ryža, pečivo, batáty..)
4.štvrtina: bielkoviny (kvalitné mäso, šunka, vajíčko, sója,..)
9.) Jesť viackrát denne: (5-6x) s intervalmi medzi jedlami (2-3 hod)
10.) Dostatok pohybu: prechádzky, cvičenie…
Viac našich článkov si môžete prečítať na našom Webe www.zdravie-slovensko.sk
Ďakujeme Vám za každé zdieľanie na sociálnych sieťach
Pokiaľ by ste mali záujem o produkty plné zdravých bylín navštívite aj náš e-shop.

Článok je inšpirovaný knihou: Zdravie pomocou prírody, autor: MUDr. PAVEL HANZELKA